Brána je součástí hradebního systému nového města, dal ji postavit mlynář Koubek na své náklady v r. 1574. Branka současně sloužila i k bydlení. Po r. 1989 opravována jeskyňáři jako klubovna. Z opevnění města se kromě brány zachovaly jen zbytky hradeb.
© Luděk Pitter 03/2004
Graficke pismenko Poslední, sedmé zastavení je na místě Koubkovy brány. Stavba je součástí hradebního systému nového města. Zajímavé na ní je, že ji dal postavit mlynář Koubek na své náklady v roce 1574, aby mohl vozit mouku co nejkratší cestou do města. Branka současně sloužila i k bydlení. Jedná se o jednopatrovou hranolovou stavbu s průjezdem a dřevěnou pavlačí v patře. V roce 1989 započali jeskyňáři s její rekonstrukcí a dnes ji využívají jako klubovnu. Vnitřní opevnění starého města mělo původně dvě hlavní brány Horní (Chebskou) a Dolní (Pražskou nebo také Plzeňskou). Obě byly zbořeny počátkem 19. stol. Zachovaly se jen zbytky hradeb a Koubkova ...