Postaven v letech 1781 - 1794 jako náhrada za původní kostel, který stával spolu se hřbitovem v místech dnešní červené vyhlídky v zámecké zahradě.
Čechy pod Kosířem
Pohled na kostel od Českého potoka.

Kostel v Čechách pod Kosířem

Graficke pismenko Pravděpodobně první kostelík v Čechách stával vedle staré tvrze na pahorku v místech dnešní zámecké rozhledny. Kolem kostelíku býval hřbitov. Stáří však není známé, ví se jen, že obnoven a rozšířen byl v roce 1631. Tehdy měl tři oltáře, hlavní patřil sv. Janu Křtiteli. Časem však opět sešel, a tak v roce 1781 byl postaven kostel nový. Iniciátorem stavby byl farář Jan Červinka. Kostel však stojí na jiném místě, dokončen byl roku 1794. Součástí je i hraběcí hrobka. Oltář pochází ze zrušeného kláštera sv. Kláry v Olomouci. Roku 1852 byl pozlacen. Z kláštera je zde i kazatelna a několik cených lavic. První varhany v kostele byly ...

Prostějov  (PT)
    Čechy pod Kosířem