První zmínka o kostele je z roku 1326. Nynější kostel pochází z let 1790 až 1793, věž je z roku 1578. R.1804 opraven, hrozilo zřícení. R.1872 znovu opravován. Poslední velká oprava proběhla v roce 1993.
Kralice na Hané
Pohled na kostel z náměstí.
© Ivo Rozehnal, 07/2006
Graficke pismenko Obec Kralice na Hané leží 3 km východně od Prostějova a rozkládá na úrodné plošině Hané. První písemná zmínka o Kralicích je z r. 1225 v listině moravského markraběte Vladislava II. V roce 1304 jsou Kralice doloženy jako městečko a v r. 1316 Jan Lucemburský udělil městečku Kralice mílové a várečné právo. První zmínka o kostele je z r.1326. Zdejší beneficium bylo inkorporováno brněnské kolegiální kapitule jako kanovnická prebenda.

Kostel v Kralicích na Hané
    Nynější kostel v městečku Kralicích na Hané, pochází z let 1790 až 1793. Věž je však starší, z roku 1578. Původní kostel pocházel pravděpodobně ze 13. století. Stával však na opačné straně od kostelní věže. Směřoval k východu, byl malý, měl podobu kříže a uprostřed byla malá věžička. Věž zvonice nebyla původně s kostelíkem spojena. Kostelík dvakrát vyhořel ( r. 1587 a 1719 ). První zmínka o kostele je z roku 1326. Roku 1792 byl kostel zbořen,

Ivo Rozehnal - Podle vývěsky v kostele od J.Jelínka z r.1995, 19.11. 2006
    Soubor soch u kostela v Kralicích na Hané
    V areálu kostelního návrší se nachází soubor několika velmi cenných soch. Všechny byly pravděpodobně do Kralic přeneseny z areálu klášterního Hradiska u Olomouce. Tento soubor doplňuje nedaleké sousoší sv. Jana Nepomuckého se čtyřmi soškami světců. U samotného kostela jsou při vstupu dvě sochy v životní velikosti. Po pravé straně stojí socha sv. Petra. Světec drží v levé ruce knihu, v druhé ruce pozlacený klíč. Ten byl spolu se svatozáří

Ivo Rozehnal - zdroj Soupis nemovitých kulturních památek okr.Prostějov / NPÚ Olomouc 2012, 10.9. 2015