tvrz Otaslavice

dolní tvrz
Dolnootaslavická tvrz založena v 16.stol. za Hynka Posadovského z Posadova. Tvrz stávala uprostřed obce. V průběhu 17.st. se stala nepotřebná a zanikla. Na jejím místě vyrostlo nákupní středisko a budova Obecního úřadu.
Dolní tvrz - dnešní stav místa
Graficke pismenko Obec Otaslavice leží 8 km jižně od Prostějova. První listinná zpráva o obci je z r. 1278. Původně dvě obce, Horní Otaslavice a Dolní Otaslavice. V průběhu staletí V Horních Otaslavicích vyrostly dva hrady, oba však byly zcela zničeny. V Dolních Otaslavicích v 16. stol. Hynek Posadovský z Posadova postavil tvrz, která se však do dnešní doby nezachovala.

Tvrz Dolní Otaslavice
    Dolnootaslavická tvrz byla založena za majitele panství, Hynka Posadovského z Posadova. Tomu patřilo Dolnootaslavické panství od roku 1560. Tvrz stávala uprostřed obce, u již dříve zbudovaného dvora. V r. 1593 prodal panství s pustým Dolním hradem, Dolní tvrzí a dalším příslušenstvím Janu Žalkovskému ze Žalkovic, tehdy držiteli vedlejšího panství v Brodku (dnešní městečko Brodek u Prostějova). Tvrz se stala nepotřebným sídlem a v průběhu 17.