Pomník s bustou slavného architekta Leopolda Bauera na krnovském Hlavním náměstí. Bauer se narodil v Krnově 1.9.1872. Mezi jeho nejslavnější díla patří obchodní dům Breda v Opavě či Rakousko - Uherská banka ve Vídni. Bauer zemřel ve Vídni 7.10.1938.
Celkový pohled na pomník Leopolda Bauera
© Jan P. Štěpánek 11/2006
Graficke pismenko Pomník, kterým město Krnov vzdalo hold svému slavnému rodákovi, architektu Leopoldu Bauerovi, nalezne návštěvník města v jeho samém srdci, na Hlavním náměstí. Leopold Bauer se narodil v Krnově 1. září 1872. Na počátku 20. století vytvořil ve Slezsku mnoho významných architektonických skvostů. Například se zúčastnil projektu na krnovskou radnici a vyprojektoval místní střelnici. Dle jeho projektu byl adaptován nedaleký zámek v Linhartovech. Mnoho jeho projektů bylo realizováno i v nedaleké Opavě, kde mezi Bauerovy nejvýznamnější díla patří obchodní dům Breda. Nad městem Jeseníkem se tyčí Priessnitzovo sanatorium dle Bauerova projektu. Z jeho světové tvorby je ...