Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
hrad Rokycany, Rokycany
Hrady.cz
Zaniklý hrad pražských biskupů založený snad již na konci 13. stol. nebo až arcibiskupem Arnoštem z Pardubic po pol. 14. stol. v těsné blízkosti biskupského dvorce. Původně malý gotický hrádek naposledy zmíněn r. 1488, koncem 15. stol. zanikl.
Budova muzea ukrývající relikty biskupského hradu
Graficke pismenko O hradě v Rokycanech nemá většina místních ani ponětí. Není divu. Kdysi poměrně rozsáhlý areál biskupského hradu – sloužící před dostavbou městských hradeb i jako příležitostné útočiště pro obyvatele v případě nebezpečí – dnes jen matně tušíme v částečně zastavěných prostorech mezi kostelem, masnými krámy a muzeem. Právě to má ve svých zdech ukrývat alespoň částečné relikty zdiva dávného obranného objektu.

historie

Rokycany bývaly majetkem pražského biskupství patrně už od jeho založení v r. 973. Jako středisko biskupského statku tu záhy vznikl biskupský dvorec, k němuž náleželo i několik sousedních vsí. Nejstarší zprávu o dvorci uvádí Kosmas k r. 1110. V lednu téhož roku sem pozval německý král Jindřich V. dva Přemyslovce, Vladislava a Bořivoje, svářící se o český trůn, aby rozsoudil jejich při. Byli tu přítomni i pražský biskup Heřman a „všichni urození