Barokní šestiboká kaple s věží a kryptou vystavěná r. 1687. U kaple stojí socha sv. Jana Nepomuckého v životní velikosti.
kaple sv. Diviše - severní vchod do kaple
Graficke pismenko Kapli sv. Diviše najdete na východním okraji obce Hracholusky, při cestě k zhruba kilometr vzdálené stejnojmenné přehradě se známým rekreačním centrem. Jedná se o šestibokou barokní stavbu s vchodem od severu a připojenou věží na jižní straně. Kapli nechal zbudovat Vilém Leopold z Říčan a Úlic roku 1687. Pod kaplí se nachází krypta, do níž se vchází ze západní strany kaple, krypta patří rodině Jakschů z Wartenhorstu, kteří byli posledními majiteli zdejšího panství. Hlavní výzdobu kaple obstarává šestice fresek z r. 1735 od Václava S. Schmita z Plané zobrazující výjevy ze života Panny Marie. Poněvadž se kaple několikrát stala terčem zlodějů ...
Stanislav Drda, 10.11. 2006

Hracholusky tvrz
    Od Nezabudic k západu jest ves Hracholusky s dvorem, při němž někdy tvrz bývala. Držitelé byli povinni služby manské na Hrádku vykonávati. Odtud se psal Ořibor Hracholusk, jež jsa jednoho rodu s Pešíky z Koma rova, seděl r. 1379 ve Smědčicích. Roku 1418 seděl tu Jan z Hracholusk, jež manželce své Markétě 40 kop věnoval. Markéta ovdověvši, žila ještě r. 1449 v druhém manželství, kdežto dědičkou byla Bětka, dcera n. Klimenta z Hra cholusk. Od těch

August Sedláček, Hrady zámky a tvze Království českého VIII., 20.2. 2017

Tajná podzemní chodba
    Dle lidové pověsti se pod kaplí nachází vchod do tajné podzemní chodby vedoucí až na nedaleký hrad Buben. Touto chodbou se prý dokonce jednou zachránilo několik jeptišek, které tak unikly před hrozícím nebezpečím.