Chátrající novogotický letohrádek postavený Karlem Weinrichem r. 1880 mezi Dobřenicemi a Rohoznicí. Obdélná zčásti patrová budova s cimbuřím a okrouhlou věžičkou.
Výhled na věž
Graficke pismenko V lese mezi obcemi Dobřenice a Rohoznice, na samé hranici okresů HK a PU, se nachází zajímavá stavbička. Je to bývalý lovecký zámeček, který svým nenadálým zjevením se v houští každého (ne)mile překvapí. Blízký rybník pak dokresluje představu kdysi romantického místa, kde se za slunného dne procházelo panstvo a okolím se neslo halali.

Možný přístup: Jižně od Dobřenic překonávají dálnici D11 dva mosty. První převádí silnici Dobřenice - Pravy a druhý prašnou cestu, která vede lesem okolo zámečku a rybníku do Rohoznice.
Adam Prokeš, 5.11. 2006

historie

Roku 1863 koupil panství Dobřenice v dražbě Karel Daniel Weinrich. Krátce poté si v Dobřenicích postavil nový zámek dokončený v letech 1868. V rámci úprav okolí zámku na rozsáhlý lesopark byl roku 1880 postaven i novogotický lovecký letohrádek. Najdeme jej v lese mezi Dobřenicemi a Rohoznicí poblíž Klechtáveckého rybníka s tvrzištěm neznámého stáří. Roku 1928 koupil Dobřenice předseda správní rady plzeňské Škodovky JUDr. Karel Löwenstein. Jeho

popis

Letohrádek je obdélná novogotická stavba, v severní části patrová. Fasády zdobí omítka sytě červené barvy napodobující bosáž, zdi jsou zakončeny cimbuřím. V kruhové nice v severním průčelí je erb stavebníka Karla D. Weinricha. V částečně podsklepeném přízemí je mezi dvěma čtvercovými místnostmi sevřená vstupní chodba vedoucí k točitému schodišti do patra umístěnému v šestibokém přístavku ve středu východní fasády. V podobě štíhlé okrouhlé vížky

lovecký
    Pardubický kraj