Možné místo tvrze v Milonicích, není však potvrzeno archeologickým výzkumem
Výrazný pahorek s barokní sýpkou, který by mohl být místem kde stála tvrz
© Roman Řezáč 11/2006
Graficke pismenko Poloha tvrze v Milonicích je zatím nejasná. Dosavadní situování tvrze k potoku, vedle dnešní školy není tak zcela jisté. Neexistují žádné přesvědčivé argumenty pro tohle místo. Blízkost potoka a jeho využití při obraně a napájení příkopů je lákavá, ale po tvrzi nejsou jasné památky. M.Plaček jako možné místo uvádí výrazný pahorek v těsné blízkosti kostela, západně od něj. Stojí na něm barokní sýpka, s příznačným č.p.1. Tento pahorek by byl skutečně pro stavbu tvrze velmi vhodný. Dá se říct že jde o krátký výběžek nad kostelem, z nevýrazně stoupajícího terénu na východě. Pokud šlo o tvrziště, byl pahorek jistě i uměle zarovnán a snad ...

historie

První zmínka o Milonicích je z roku 1349. O 11 let později zapsal Ješek tvrz Mikuláši Dítěti z Pouzdřan a Ohrozimi. V roce 1367 díl tvrze kupuje Alš Bystřic z Ojnic. Jeho rod se po tvrzi píše ještě v roce 1466. V roce 1498 je majitelem Milonic Prokop z Voděrad a v jeho rode tvrz zůstala až do 16.století. Ještě na začátku 17.století se tvrz připomíná, mohlo však jít už dávno o panský dvůr.
    Roman Řezáč (dle M.Plaček 2001), 3.11. 2006