Téměř zmizelý reliéf jedné z tvrzí, které se v Zástřizlech nacházely. Druhé tvrziště je prozatím neznámé.
Požární zbrojnice (bílá budova) a za ní bývalá škola, stojící v místě tvrze
© Roman Řezáč 11/2006
Graficke pismenko V Zástřizlech stávaly v průběhu věků tvrze dvě. Popisované místo se týká jedné z nich, avšak nelze říct jestli jde o tvrz starší nebo její mladší následnici. Navíc se doposud nepodařilo najít místo druhého tvrziště, což by mohlo přispět k poznání obou sídel. Jedna z tvrzí však určitě stávala přibližně v místech bývalé školy uprostřed obce. Tvrziště se dá směle považovat za zaniklé, přestože po něm zbyla nepravidelná, oproti terénu na jihu asi 1.5 m vysoká terasa, která vznikla jeho srovnáním patrně pro účely novodobé zástavby. Terasa, či spíše jakýsi nepravidelně obdélný jižní výběžek vykrojený z velmi mírně stoupajícího terénu na severu je dobře ...

historie

Poprvé se Zástřizly zmiňují v souvislosti s Artlebem a Bořkem. Přímo tvrz se uvádí v roce 1417, kdy ji kupuje Oneš. V roce1481 Aleš prodal ve, tvrz a tvrziště bratrům z Ojnic a Nevojic. Tvrz se znovu jmenuje ještě v roce 1590. Poté se Zástřizly staly součástí většího panství a tvrz jako v mnoha dalších případech byla jako nepotřebná opuštěna.
    Roman Řezáč (dle M. Plaček: Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí, Libri, Praha 2001), 6.11. 2006