Pomalu zanikající nevýrazné terénní zbytky tvrze. Poprvé zmíněna r. 1371. v 15. stol. patří Zástřizlům, r. 1531 ztratila sídelní funkci a poté zpustla. Téměř zaniklý pahorek jádra a příkopy tvrze slouží jako zahrady.
Pohled na místo tvrze z jejího severovýchodního rohu
© Roman Řezáč 11/2006
Graficke pismenko Tvrz v Nemoticích lze dnes považovat za zcela zaniklou, i když její reliéf lze přes mnohé terénní úpravy v místě stále poměrně přesně vystopovat. Je to i díky tomu, že plocha tvrziště slouží jako zahrada a je pouze zatravněna, s několika ovocnými stromy. Její okraje (tedy předpokládané vnější okraje příkopů) zároveň respektují částečně hranice okolních pozemků. Novodobá zástavba zasáhla jen severozápadní část tvrziště, kde stojí dům a jeho dvůr. Lze tedy se značnou jistotu tvrdit, že tvrz měla čtvercový půdorys, tedy čtvercové jádro a kolem něj příkop. Šlo tedy o jednoduché utváření a ve své poslední fázi před zánikem v 16.století je ...

historie

První zmínka o tvrzi je z roku 1371, kdy koupil Nemotice Raclav z Mělníka od Beneše z Ranšperka. Vlastníci se poměrně často měnili až do roku 1407, kdy se Nemotice staly rodovým sídlem Zástřizlů. Koncem 15.století se majitelem stal Tas z Ojnic. Poslední zpráva je datovaná k roku 1531. Tvrz pravděpodobně byla opuštěna v 16.století, kdy ztratila sídelní význam.
    Roman Řezáč (dle M.Plaček 2001), 2.11. 2006