Původně románský kostel byl v Lošticích postaven kolem roku 1200. Dnešní vzhled je výsledkem přestavby koncem 18. století a dostavby severní oratoře v 19. století.
Kostel od jihu

Kostel svatého Prokopa v Lošticích

Graficke pismenko Nejstarší části kostela pocházejí z doby okolo roku 1200. Koncem 13. století byl goticky přestavěn, velkou úpravou prošel za Prokopa Podstatského z Prusínovic v letech 1545–60. Tento majitel bouzovského panství byl spolu se svou manželkou Annou v kostele i pohřben. Ještě první vyobrazení Loštic z roku 1727 ukazuje nevelkou bezvěžovou stavbu gotického charakteru. V rámci probíhajícího sporu o židovské ghetto, které se tehdy rozkládalo kolem kostela (viz heslo synagoga), obec nabízela stavbu nového chrámu. Ten nakonec prošel zásadní pozdně barokní přestavbou v letech 1787–92: z původní stavby se zachoval jen presbytář a východní část ...
Ivan Grisa, dle B. Samek: Umělecké památky Moravy a Slezska, 2. svazek, Academia 1999, 27.6. 2010