Hrady.cz
Stavba z let 1866–67 nese prvky novorománského stylu, postaven na místě románského kostelíku. Dobře zachovaný pískovcový náhrobek paní Anny Valkounové ze Šárova (+1571). R. 1960 objevena pod omítkou unikátní malba jezdce ve zbroji.

Krumsín

Graficke pismenko Obec Krumsín leží u městečka Plumlova. V okolí jsou četné nálezy z doby bronzové, lužické kultury. Je tu roku 1349 zmiňována tvrz. Jedinou významnou památkou je tak zdejší kostel sv.Bartoloměje. Je postaven na místě bývalého románského kostelíku. Stavba proběhla v letech 1866 – 67 a nese prvky novorománského stylu. Hlavní oltář nese obraz sv.Bartoloměje od Františka Bsirky z roku 1867. Další zajímavostí kostela je velmi dobře zachovaný pískovcový náhrobek paní Anny Valkounové ze Šárova (+1571). Představuje ženu v kukli, řasnatém plášti sepnutém sponkou a sepjatýma rukama. V roce 1960 zde byla objevena pod omítkou unikátní malba jezdce ve zbroji. Před kostelem stojí kříž z roku 1835.
Zajímavostí je jistě i to, že v této podhorské obci, kdysi stával cukrovar.
Ivo Rozehnal - podle článků v PV Týdnu 2005/6, Cestujeme po Moravě-Aspida 12/2004 a archivního materiálu, 27.10. 2006