Kostel postaven před rokem 1368. Ve druhé polovině 18. století byl poničen požárem a vojsky, proto byl kostel kromě věže počátkem 19. stol stržen a znovu postaven. Věž zůstala původní a v jejím zdivu jsou dvě zazděná gotická okna.
Dubany
Pohled na kostel od Vrbátek.
© Ivo Rozehnal, 08/2006
Graficke pismenko Kostel se nachází v centru Duban, které jsou částí obce Vrbátky. Samotné Dubany jsou velmi starou osadou a není bez zajímavosti, že název Dubané byl údajně používán pro obyvatele dubových lesů. Loď kostela je sice až z počátku 19. stol., ale samotná kostelní věž je nepochybně starší.

Dubany
    Dubany je vesnice na rovinaté Hané a správně patří pod vedlejší obec Vrbátky. Kostel Narození Panny Marie, byl založen kolem roku 1200. Z původního kostela zbyla po přestavbě v roce 1807, jen věž. Ta ukrývá zazděná gotická okna. Nový kostel byl postupně vybaven varhany, křížovou cestou a zvony. Dnešní jsou již třetí garniturou. Naproti kostela stojí budova fary, která je připomínána již roku 1369.