Goticko renesanční tvrz Pročků ze Zástřizl z poč. 16. století, před r. 1580 přest. na zámek. Od r. 1623 je zámek sídlem velkostatku olomoucké kapituly. Po 30leté válce opraven a přestavěn barokně na patrovou obdélnou budovu s mansardovou střechou.
pohled na vstupní část / od severu/
Graficke pismenko Ves se připomíná poprvé jako majetek olomoucké kapituly v r. 1131. Od r. 1513 držitelem haňovického léna Jan Zoubek ze Zdětína, který zde postavil tvrz. Od r. 1566 patřilo haňovické léno Janu Pročkovi ze Zástřizl. V jeho době byla zahájena stavba nového panského sídla, snad na místě staré tvrze. Šlo o renesanční zámek, jenž byl dokončen v r. 1580. V r. 1623 bylo haňovické zboží konfiskováno a darováno olomoucké kapitule. Zámek se stal sídlem vrchnostenského úřadu kapitulního velkostatku. Za třicetileté války byl zámek zpustošen. K jeho opravě došlo v r. 1678. Jednoposchoďová obdélníková budova získala barokní mansardovou střechu s četnými ...
kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Severní Morava, Svoboda, Praha 1983, 22.10. 2006

tvrz přestavěná na zámek
     Olomouc  (OL)