Římskokatolický farní kostel postaven v l. 1808–12 na místě staršího dřevěného snad z konce 13. století. Empírová jednolodní stavba s průčelní věží je netypicky situována věží a vstupem k východu a oltářem k západu.
Hlavní průčelí hnojnického kostela
© Jan P. Štěpánek 09/2007
Graficke pismenko Farní kostel Nanebevzetí Panny Marie tvoří jednu z hlavních dominant obce Hnojník. Ta se nachází asi 14 km východně od Frýdku-Místku.
Kostel se nachází na hraně vyvýšeniny nad říčkou Stonávkou a tvoří protipól zámeckému areálu ve středu obce.
Empírová stavba z počátku 19. století je situována uprostřed hřbitova, jehož součástí je i hrobka baronů Beessů z Chrastiny. Areál hřbitova je volně přístupný, samotný kostel jen v době mší.

historie

První zmínka o farnosti v Hnojníku spadají do konce 13. století. Patrně již tehdy byl postaven první skromný dřevěný kostelík. Patrně kolem roku 1636 byl postaven nový dřevěný kostel, do jehož věže byly právě v tomto roce ulity dva zvony. Pro svůj velmi zchátralý stav byl na počátku 19. století starý kostel rozebrán a na jeho místě položen 10. května 1808 základní kámen pro nový zděný farní kostel. V dobách napoleonských válek stavba pokračovala

Jan P. Štěpánek s využitím internetových stránek obce, 8.10. 2007

popis

Farní kostel Nanebevzetí Panny Marie v Hnojníku je stejně jako nedaleký zámek a hrobka Beessů z Chrastiny postaven v empírovém slohu. Jednolodní stavba s průčelní vstupní věží je netypicky orientována vstupem k východu a oltářem k západu. Vstupní průčelí je členěno vysokými pilastry a dvojicí soch světců. Na severní straně kostela se nachází kaple s oltářem Božího hrobu, pod níž se nachází zazděná hrobka. V jižní symetrické kapli se nachází