Moje místa 0
Čtyřkřídlý pozdně barokní zámek s čtyřbokou věží nad hlavním portálem, postavený Antonínem hrabětem Magnisem v druhé pol. 18. století na místě mladší přestavlcké tvrze.
vstupní průčelí s věží
© Jan P. Štěpánek 06/2014
Graficke pismenko Zámek se nachází ve stoupajícím terénu nad obcí a svou polohou a rozlohou je dominantou širokého okolí. Jednopatrový objekt zámku se čtvercovým utváření a dvorem uprostřed stojí na místě bývalé mladší přestavlcké tvrze, na jejíž existenci mohou upozornit snad jen nepatrné zbytky příkopu před západním průčelím zámku. Západní křídlo je ukončeno jeho "slepým" výběžkem, čímž je čtvercová dispozice zámku poněkud narušena. Nad hlavním vstupem zámku vystupuje čtyřboká věž s hodinami, zakončená stanovou střechou s lucernou. Ve východním křídle zámku se nacházela kaple Nanebevzetí Panny Marie. Hlavní průčelí zámku na první pohled upoutá zdobený barokní portál ...
Ondřej Štěpánek podle F. Spurný a kol. : Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku-severní Morava, Svoboda, 1983, 30.10. 2006

historie

Původní renesanční tvrz, která stávala na místě dnešního zámku byla pravděpodobně zpustošena za Třicetileté války. Zkázu tvrze mohly způsobit silné oddíly švédského vojska, které zejména v roce 1643 operovaly v širokém okolí. V této době náleželo místní zboží domácímu rodu Řikovských z Dobrčic, kteří Přestavlky drželi od roku 1448 do roku 1653, kdy zemřel poslední člen přestavlcké větve rodu, Jan Ctibor. Po jeho smrti bylo zboží převedeno na