Empírová hrobka svobodných pánů Beessů z Chrostiny, majitelů zámku Hnojník, v podobě obdélné kaple při hřbitovní zdi. V hrobce z 2. pol. 19. stol. byli pohřbíváni Beessové až do počátku 20. století.
Hrobka rodu Beessů z Chrostiny
© Jan P. Štěpánek 07/2005
Graficke pismenko Významnou stavební a historickou památkou obce Hnojník na Frýdecko-Místecku je empírová hrobka v areálu farního kostela Nanebevzetí Panny Marie. V hrobce jsou pohřbeni bývalí významní držitelé zdejšího zámku a statku – svobodní páni Beessové z Chrostiny. Exteriér hrobky v podobě kaple je součástí hřbitova a je volně přístupný. Samotný interiér hrobky však přístupný není.

Informace k hrobce Beessů
    I když hrobka není volně přístupná, je celkem dobře udržována a patří římskokatolické farnosti Hnojník. Hrobka je veřejnosti přístupná zpravidla 1. a 2. listopadu.
    Tomáš Peterek , 13.2. 2011

Seznam Beessů z Chrostiny pohřbených v hrobce
    – Josef Johann Nepomuk Beess – bratr Georga III. (* 9.5.1787, + 27.2.1861) a jeho manželka Marie roz. Kasparek (* 8.9.1809, + 23.1.1887). – Georg IV. Beess z Chrostiny (* 5.2.1824 , + 14.3.1905 , syn Georga III.), jenž se oženil se Stefanií roz. Wachtler (* 12.6.1830 , + 26.4.1902 ) – Clemens Beess (* 2.12.1858 , + 25.4.1868) – Leopold Beess (* 19.1.1855 , + 8.11.1891) – Georg V. (* 27.3.1848 , + 7.7.1930, dědic panství) – Hans (v lit.

Jan P. Štěpánek podle internetových stránek obce, 8.10. 2007

popis

Objekt Beessovské hrobky je tvořen empírovou stavbou v podobě kaple obdélníkového půdorysu přistavěné ke hřbitovní zdi. Hrobka byla postavena patrně ve 2. polovině 19. století v souvislosti s přestavbou blízkého zámku.

61-62 Ostravsko

Frýdek-Místek  (FM)