Hrad poprvé připomínán r. 1289, postaven snad za Zdeslava z Osvračína. Poč. 14. stol. patřil Nachvalovi z Ostračína a později jeho synům. Byl vypálen a pobořen zřejmě poč. 20. let 15. stol. Ještě v 19. stol. zde stávaly vysoké zdi, průzkum v l. 1997–98 objevil zbytky paláce z konce 14. stol.
Zbytky hradeb
© Luděk Pitter 07/2004
Graficke pismenko Hrad stával na kopci nazývaném Na zámku východně od Osvračína nad Dravým potokem. Jednalo se spíše o hrádek s věží a malým stavením. Dnes na místě najdeme jen neptrné zbytky hradeb a náznaky příkopu a náspu.

K hradu se dostanete po silnici z Osvračína, po žluté ve směru na Mimov. Ještě v Osvračíně odbočíte na cestu k fotbalovému hřišti. Pokračujete stále rovně a asi na úrovní první fotbalové branky začíná po levu prudce stoupající plošina. Asi v jedné čtvrtině výstupu minete jednu ze skal a pěšinou dojdete až na vrchol, kde je malá plošina. Pokud z této plošiny sestoupíte jinou krátkou pěšinkou několik metrů dolů, dostanete se k náznaku příkopu a valu. Zde najdete množství zbytků zdiva, snad zbytků původních hradeb.

historie

Hrad Osvračín stával na kopci, který se dodnes nazývá Na zámku, východně od vsi Osvračína. Měl výhodnou strategickou polohu na konci strmého ostrohu. Postavili ho příslušníci rodu, majícího ve znaku berana ve skoku a držícího některé statky v Plzeňském kraji, někdy ve druhé polovině 13. století. Snad to byl Zdeslav z Osvračina, který se poprvé připomíná r. 1289; to je také první zpráva o vsi Osvračíně. Tehdy šlo zřejmě o první panské sídlo na

Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Západní Čechy, Nakladatelství Svoboda, Praha 1985 - aktualizováno, 10.3. 2011