Pův. gotický kostel byl postaven v 2. pol. 14. století (prvně zmiň. r. 1356). Roku 1586 byl přestavěn, po roce 1840 byl upravován (obec byla v té době centrem panství cisterciáckého kláštera v Oseku). Kostel od r. 1945 chátral, r. 2000 dostal novou střechu a v současnosti slouží jako galerie.
© Prudký Martin, 02/2007
Graficke pismenko Vesnice Škrle je částí obce Bílence. Kostel se nachází na východní straně vsi typu návesní ulicovky. Vlastní ves se rozkládá v přibližně severojižním směru na svahu přikloněném k jihu, nad říčkou Chomutovkou. Návesní ulicovkou směrem k severu směřuje cesta směrem k Sušanům. (Jedna z variant obchodní cesty spojující Most se Žatcem). Kolmo k náměstí procházela cesta sledující tok Chomutovky od Postoloprt na Chomutov. Změna tras těchto cest měla za následek, že obec nikdy nevyužila udělených městských práv a nedošlo k významnějšímu urbanistickému rozvoji obce. Vlastní areál kostela se nacházel původně přibližně uprostřed východní části intravilánu. ...
Radovan Smokoň, 15.10. 2006

Sv. Jakub Starší (Větší, syn Zebedeův, apoštol) – historie, legendy, atributy

Původně gotický kostel sv. Jakuba Většího byl postaven v 2. polovině 14. století (prvně je kostel zmiňován roku 1356). Na konci 15. století sloužil kostel i jako obecní pevnost a byl zřejmě součástí okruhu, který kolem Chomutova vytvářely další opevněné kostely, v Jirkově, Strupčicích, Údlicích, Horní vsi, Spořicích a Křímově. Roku 1586 byl přestavěn, po roce 1840 byl upravován (roku 1840 byl klasicistně upraven zámek v obci Škrle). Obec byla v

Anton Fedorenko, Pavel Vítek, Radovan Smokoň, E. Horáková podle Umělecké památky Čech 3., E. Poche a kolektiv, Academia 1980; http://www.bilence.cz, 5.10. 2012

popis

Kostel je jednolodní, s pravoúhle uzavřeným presbytářem a obdélnou sakristií na severní straně. V období pozdní gotiky byla k hlavní lodi přistavěna na jižní straně hranolová věž a v roce 1814 na západní straně předsíň. Věž je dvoupatrová a nejvyšší patro je dřevěné s jehlanovou střechou (dříve krytou šindelem). Nad presbytářem je sanktusová věžička. Presbytář i loď jsou plochostropé. V západní části lodi je dřevěná hudební kruchta. Triumfální

Radovan Smokoň, zdroj - Muzeum Chomutov, 16.10. 2006