Moje místa 0
Původní tvrz ze 14.stol. v 2. pol.16. stol. přestavěna na zámek. Okolo roku 1830 zbourán a vystavěny dvě budovy klasicistního zámku. R.1890 v zámku zřízena obecní škola a od r.1950 v zámku lesnické učiliště, zdravotnické středisko a základní škola.
Zámek v Lesonicích
© Pavel Vítek 09/2007
Graficke pismenko Obec Lesonice leží 8 km severozápadně od Moravských Budějovic. Při jízdě z Jihlavy do Znojma po silnici I/38 odbočit na 39. km vlevo a od křižovatky jsou Lesonice vzdálené 2,5 km. Již z hlavní silnice je lesonický zámek dobře viditelný.

historie

Lesonice, dříve Horní Lesonice, se poprvé připomínají roku 1190. Stavba tvrze je zde doložena roku 1364. Páni z Čechtína, majitelé lesonického panství, nechali tvrz v 2. polovině 16. století přestavět na renesanční zámek. Od roku 1823 náležel zámek s panstvím Reichenbachům, kteří se psali s přídomkem z Lesonic. Za nich byl renesanční zámek kolem roku 1830 zbourán a na jeho místě vystavěny dvě budovy nového, klasicistního zámku. Od té doby