Kostel sv. Petra a Pavla na Petrském náměstí vznikl patrně v polovině 14. stol., může být však starší. Barokní stavba s blízkou zvonicí. Tvořil původní centrum zaniklé předměstské obce Prostovice. Při kostele bývalý hřbitov přeměněný v park.
jižní průčelí kostela
© Jan P. Štěpánek 11/2009
Graficke pismenko Kostel sv. Petra a Pavla nalezne návštěvník na Petrském náměstí, necelých 600 m od hlavního prostějovského náměstí, při důležité křižovatce, ze které vede silnice z okruhu kolem historického jádra města směrem na Kojetín.
Původně v těchto místech stávala osada Prostovice a pravděpodobně i tvrz, po níž zůstalo místní pojmenování "Kopec". Kostel vznikl patrně v polovině 14. století.
Kostel je tvořen jednolodní barokní stavbou z nenápadně odsazeným polygonálním presbytářem. Průčelí, kde je umístěn i hlavní vstup, dominuje vysoká věž v ose stavby, ukončená zajímavou bání. Při kostele se nachází nízká zvonice na půdoryse osmiúhelníku s vysokou jehlancovou střechou.
Jižně od kostela se rozkládá park, bývalý hřbitov.

Kostel sv.Petra a Pavla
    Zasvěcení kostela je charakteristické pro 11. století. Archeologické nálezy stáří kostela, však pro tuto dobu zatím neprokázaly, nicméně se tato doba založení předpokládá. Stojí totiž v místech bývalé osady Prostějovice, předchůdce města Prostějova. Místo je odnepaměti nazýváno Kopec a pravděpodobně tu i stála tvrz. Nejstarší známé datování kostela pochází před rok 1331. Zmiňován je též v roce 1391, jako kostel sv. Petra. Tehdy Petr z Kravař,

Ivo Rozehnal - podle knihy Prostějov (1989), 10.10. 2006