Přírodní park s nejvyšším vrcholem Hané (442 m n.m.), vyhlášen v roce 1987. Součástí je např. i prehistorické sídliště či naučná stezka, tzv. Mánesova cesta a několik přírodních rezervací s výskytem vzácné flóry a fauny. Nálezy trilobitů z davonu.
PP Velký Kosíř - pohled na jižní svah z míst před Růžičkovým lomem

PŘÍRODNÍ PARK VELKÝ KOSÍŘ

Graficke pismenko Přírodní park s nejvyšším vrcholem Hané-442 m n.m., je porostlý komplexem smrku a dubu, s příměsí akátu a vtroušené jedle. Klidovou oblastí byl vyhlášen v roce 1987. Na jeho jižních svazích do 18.stol. bývaly vinohrady. Na vrcholu Velkého Kosíře stávala rozhledna KČT. Bohužel byla stržena a dodnes se jedná o její obnově. Vrchol je místem četných turistických vycházek. Nalézá se tu i vrcholová kniha, o kterou pečuje KČT Smržice. Samotný Kosíř ukrývá nesčetné množství stop osídlení od nejstarších dob v několika lokalitách, např. prehistorické sídliště poblíž vrcholu, sídliště s valy u obce Čelechovice na Hané, neolitické mohyly, ...
Ivo Rozehnal 10/2006 - podle publikace 7.PV vandr(26.5.2001), 9.10. 2006

pověsti

JAK VZNIKL KOSÍŘ V dávných dobách, kdy ještě chodili po světě čerti, vypadalo vše jinak než dnes. Země Morava byla skoro pustá, žil tu tehdy jen jeden národ. To byli Hanáci. Vládl jim král, který se nenarodil na hradě, ale na ječném poli. Dostal jméno Ječmínek. Byl to panovník hodný, chrabrý a spravedlivý. Jeho udatnost se projevila, když hanácké království přepadli čerti. Chtěli nejúrodnější kousek zelé země celé Moravy. Kolem dokola jen rovná

IvoR - Pověst, kterou zná každý hanák! např. www./cestovani.idnes.cz/velky-kosir 11.1.07, 3.6. 2007
    Poklad na Malém Kosíři Na Malém Kosíři byl odjakživa v zemi schován poklad. Objevoval se o velikonocích, když se zrovna četly pašije. Kdysi v Slatinické pastoušce bydlel starý Kobliha s ženou. Byli chudí a o jídlo žebrávali po domech. Jednou před velikonocemi se Kobliha rozhodl, že s ženou ten poklad ze země vyzvednou. Nachystali si nůši a dvě hole. Na velký pátek šli hned brzy ráno, aby je nikdo nespatřil. Kobliha poručil ženě, aby celou

IvoR - H.Lisická – Za horama za dolama -1966, 3.6. 2007

Prostějov  (PT)