Hrad založen po r. 1330 Janem Lucemburským, od konce 14. stol. zastavován. Po r. 1434 dobyt, od r. sídlem Gutštejnů, po nich královský. R. 1547 zabaven Pluhům z Rabštejna a vypálen, poté zpustnul. Dochovány zříceniny paláce a hradeb, valy a příkopy.
Hrad Preitenstein se nachází na skále nad zámkem v Nečtinách.
21.5. 2003

historie

Koncem 13. století prodali bratři Bavor a Vyšemír z Nečtin své nečtinské panství králi Václavu II. Čeští panovníci však Nečtiny zastavovali. V l. 1330–1333 je držel jako zástavu Oldřich Pluh, kterému patřil i nedaleký hrad Rabštejn. Nový držitel (velmi pravděpodobně z popudu krále Jana) dal před r. 1333 postavit na nedalekém kopci rozsáhlý hrad, který byl nazván Breitenstein, tj. Široký kámen, později Nečtiny. Šlo spíše o vojenský opěrný bod,

Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku IV., Západní Čechy, Nakladatelství Svoboda, Praha 1985, aktualizováno, 21.2. 2011