Moje místa 0
Kostel sv. Bartoloměje z pol. 14. stol. se zvonicí z 2. pol. 14. stol. s dřevěným zvonovým patrem, hodinami a Madonou z roku 1738. Roku 1782 byl kostel zbořen, ale zvonice zůstala zachována.
Stará věž - pohled od jihu
Zvonice kostela sv. Bartoloměje
© Luděk Pitter 10/2006
Graficke pismenko Kostel sv. Bartoloměje z poloviny 14. stol. stával v jihozápadní části centra města. Dodnes se z něj dochovala pouze jeho hranolová věž - zvonice (Stará věž) s dřevěným zvonovým patrem, později doplněná o hodiny. V nice severovýchodní zdi se nachází kamenná plastika Madony s Ježíškem z roku 1738. Od roku 1994 je zde Amfiteátr pod Starou věží.
Zvonice se nachází jen kousek od náměstí jihozápadním směrem a je dobře viditelná z okolních vyhlídkových míst.

historie

Farní kostel sv. Bartoloměje byl založen v polovině 14. stol., pod hradem, při již stojících městských hradbách. Ještě ve druhé polovině 14. století byla při kostele postavena zvonice. V 18. stol. již kostel nevyhovoval místním potřebám a stoupajícímu počtu farníků, proto byl v severní části náměstí postaven nový kostel. Původně byl tento nový kostel sv. Jana Nepomuckého postaven bez věže - zvonice. V roce 1782 byl kostel sv. Bartoloměje zrušen