Kostel sv. Jakuba St. (a sv. Filomeny od r. 1843) se prvně zmiňuje r. 1344. R. 1766 opraven, v l. 1769-71 barokně rozšířen a přistavěna nová věž (pův. přestav. na hřbit. bránu r. 1856). Kostel opravován v l. 1925, po požáru r. 1956 a v l. 2005-06. Hřbit. zeď s cenným souborem reliéfů křížové cesty.
Pohled z vrcholu údolí od obchvatu
Původně kostel sv. Jakuba staršího a od roku 1843 i sv. Filomeny se nachází uprostřed obce, na pravém břehu Třebovky.

Kostel sv. Jakuba Staršího a Filomeny
    Kostel sv. Jakuba, od r. 1843 také sv. Filomeny, je poprvé zmiňován jako farní roku 1344. Zpráva z roku 1748 zaznamenává špatný stav střechy kostela, roku 1753 se připomíná velmi špatný technický stav celého kostela. Kostel byl opraven až roku 1766. V letech 1769-70 byl kostel rozšířen přestavbou v barokním stavebním stylu, roku 1771 k němu byla přistavěna současná věž. Od r. 1839 byl farářem v Koclířově P. Antonín Kukla, který mj. založil

Jaromír Lenoch, E. Horáková podle Umělecké památky Čech II., Emanuel Poche a kol., Academia 1978; http://www.cm-fatima.cz, 29.9. 2006
    Sv. Jakub Starší (Větší, syn Zebedeův, apoštol) – historie, legendy, atributy

popis

Jednolodní obdélná stavba s půlkruhově uzavřeným presbytářem, po stranách se sakristií a předsíní čtvercového půdorysu (s oratořemi v patrech), s hranolovitou věží v západním průčelí. Věž má na jižní straně šnekové schodiště se střílnovými okénky, je kryta cibulovitou bání a osazena hodinami. Stěny jsou členěny pilastry nesoucími úseky kladí, okna jsou uzavřena odsazeným segmentem. Zevně na jižní straně je náhrobník z roku 1594, u něj kamenný

L.P., E. Horáková podle Umělecké památky Čech II., Emanuel Poche a kol., Academia 1978, 2.10. 2006

Pardubický kraj