Okrasný pseudogotický litinový kříž na kamenném soklu, vystavěný na samém vrcholu beskydské Kněhyně (1257 m) z iniciativy olomouckého arcibiskupa Bedřicha z Fürstenbergu v roce 1860. V roce 2000 rekonstruován.
kříž na samém vrcholu beskydské hory Kněhyně
© Jan P. Štěpánek 07/2008
Graficke pismenko Litinový novogotický kříž s postavou ukřižovaného Ježíše Krista na samém vrcholu jednoho z Beskydských mohykánů – hoře Kněhyni ( 1257 m.n.m.), je ukázkou mistrovské práce slavných arcibiskupských železáren ve Frýdlantu nad Ostravicí. Kříž na mohutném kamenném podstavci nechal vystavět a vztyčit na vrcholu Kněhyně „ke cti a chvále Boží“ velký milovník a patron zdejšího kraje a obzvláště překrásných beskydských hor, kníže arcibiskup, kardinál Bedřich (Friedrich) Egon lantkrabě z Fürstenbergu (1853 – 1892) v roce 1860. Kardinál se dokonce vztyčení kříže sám účastnil. Kříž, opravený v roce 2000, dotváří nádhernou přírodní scenerii, jakou bezesporu ...

Zákaz vstupu?!
    Dnes jsem si vyšel na Kněhyni a zjistil, že je na ni oficiálně z nejasných důvodů zakázan vstup. V první řadě z rozcestníku v sedle pod Kněhyní byl odstraněn směrník na vrchol hory. To jsem nejprve připsal na vrub neznámému vandalovi, avšak když jsem došel k počátku samotného stoupání, visela na stromě poměrně stará cedule oznamující, že trasa byla zrušena a dále je zákaz vstupu. Podle množství stop ve sněhu to však zřejmě nikoho příliš

Ivan Ryška, 8.4. 2007

kardinál Bedřich Fürstenberg a Beskydy
    Bedřich Fürstenberg byl znám svou zálibou v přírodě, lovu a myslivosti. Nebylo proto divu, že více než církevního hodnostáře jej zdejší lid znával jako náruživého lovce, který v doprovodu svých věrných osobních myslivců (lesní adjunkti), kterým se podle barvy uniforem říkávalo „Černí myslivci“, vyrážel do nitra tzv. Zadních hor i na několik dní za lovem. Na těchto honech byli četnými hosty mnohé korunované hlavy evropských států a velká část

Jan P. Štěpánek podle Šlechtická sídla na Frýdecko - Místecku (J. Tichánek a kolektiv, Alpress, Frýdek-Místek 2006), 27.9. 2006

křížek, boží muka
     Frýdek-Místek  (FM)