Gotické sklepení a renesanční budova tvrze v domě čp. 31 v areálu poplužního dvora. Tvrz pravděpodobně postavil Štěpán Weisbeck ze Slavětic zmiňovaný v letech 1371, 1385. Po r. 1600 ztratila tvrz svoji sídelní funkci, zaniká až v 19. stol.
Graficke pismenko Obec Slavětín se nachází asi 5 km východně od Slavonic při hranici s Rakouskem.
Tvrz se nacházela v jihovýchodním cípu obce při hospodářském dvoře (čp. 31). Stavitel tvrze využil hranu mírně stoupajícího terénu odděleného od vsi inundací potoka.
27.9. 2006

historie

V roce 1350 vlastní ves Slavětín Štěpán a Pillung z Gilgenbergu. Roku 1364 se o ves Štěpán dělil s bratrem Filipem, roku 1366 se píše Štěpán, jako Štěpán ze Slavětína. V roce 1371 se uvádí Štěpán Weisbeck ze Slavětic (pravděpodobně syn výše jmenovaného Štěpána) s manželkou Radoslavou. V roce 1385 byl spolčen s Pavlem z Ayzenreichu a s Heslinem z Baumgartenu. Pravděpodobně Štěpán nechal postavit tvrz ve Slavětíně. V roce 1405 si ponechává ves

Petr Nožička, čerpáno z Encyklopedie českých tvrzí II a III., Argo 2000, 2005, M. Plaček: Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí Dodatky, Libri, Praha 2007, 9.3. 2010

popis

Mladší část tvrze je zachovalá budova, číslo popisné 31, která je zbytkem větší čtyřkřídlé budovy. Tato budova byla pravděpodobně mladší přístavbou ke gotické tvrzi. Starší gotické pozůstatky tvrze stojí v severozápadním nároží poplužního dvora, kde se nachází dva „kopečky“ obsahující sklepení. Tyto sklepy jsou podle stavebního stylu očividně starší než sklep v renesanční budově. Dál na západ se budova nepravidelně lomila. V jižní části by bylo

Petr Nožička, čerpáno z M. Plaček: Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí, Dodatky, Libri, Praha 2007, 14.4. 2010

Jindřichův Hradec  (JH)
    Písečné