Drátenická skála

Dráteničky, Drátník
Výrazný a z daleka viditelný skalní rulový útvar ve výšce 775m, mající původ ve starších čtvrtohorách. Tvořen mohutnou 200m dlouhou a velmi ůzkou skalní hradbou, dosahující výšky až 35m. Oblíbené cvičné místo horolezců.
Pohled na skálu od západu
Graficke pismenko Nejvyšším vrcholem Žďárských vrchů je sice skalní útvar Devět skal, avšak nejdominantnější a nejkrásnější ze všech skal v centrální části Žďárských vrchů je bezesporu Drátenická skála, dosahující nadmořské výšky 775 m.n.m. Drátenická skála, někdy zvaná také Dráteničky či Drátník, se nachází při červené turistické stezce ze Sněžného a Blatin až na Žákovu horu. Velmi snadný přístup k ní je z obce Blatiny či Samotín, kde lze nechat auto a na samotnou skálu je to již co by kamenem dohodil. Tento význačný skalní útvar, tvořený migmatickými a biotitickými rulami, vznikl vypreparováním z méně odolných okolních hornin procesy mrazového zvětrávání ve ...
Jan P. Štěpánek s využitím informační cedule pod skálou, 25.9. 2006

Žďár nad Sázavou  (ZR)