zámek Orlice

Tvrz Orlice
Renesanční tvrz poprvé zmiňovaná v r. 1361 v predikátu Ivana z Orlice. Kolem r. 1575 stavba přestavěna Koncem 17. stol přestavěna na sýpku. Od r. 1968 jako sklad. Od roku 2012 slouží objekt jako restaurace, středověká krčma,a hotel s wellness
Tvrz Orlice

Orlice

Graficke pismenko Pokud paměti sahají, bývala Orlice zpupným zbožím, majíc svou tvrz, a ve 13. století sídlem vladyk z Orlice. Ivan z Orlice byl r. 1361-1366 držitelem tvrze a patronem kostela v Orlici. Po něm seděli tu Dobeš z Přepych a Všech z Rohova, po je-jichžto smrti (okolo r. 1393) spadly dědiny jich Orlice a Mistrovice na sty, krále, a král udělil je Tvochovi, strážci královskému. Tvoch psal se potom z Orlice a ještě r. 1406, 17. června nového kněze ke kostelu zdejšímu podával. Právem dědickým připadla Orlice Mikuláši z Orlice (synu Trochovu ?), jenž se stal kanovníkem kostela Vyšehradského a r. 1415, 17. dubna taktéž právo ...
August Sedláček, Hrady, zámky a tvrze Království českého díl 2., 17.2. 2016

popis

Tvrz se nachází na okraji města Letohradu uprostřed přírody. Sídlo vzniklo pravděpodobně na konci 13. století, v 16. století pak byla tvrz přestavěna na renesanční zámek. Po odstěhování šlechty z Orlice v roce 1650 na kyšperecký zámek, byl objekt upraven pro hospodářské účely. Koncem 20. století byly do areálu tvrze přistavěny autodílny a objekt tvrze 40 let chátral. V roce 2008 Tvrz Orlici zakoupila společnost EYWAN s.r.o., která zahájila práce

Anna Motlová, 1.10. 2006

Časová osa