Tvrz poprvé uváděna r.1446. Po třicetileté válce postaven barokní zámek. Zámek je patrová trojkřídlá budova, západní část má hladké fasády, jižní křídlo má původní barokní fasádu. V zámku sídlí obecní úřad, policie, Jednota Orel.
západní vstupní průčelí zámku
© Jan P. Štěpánek 06/2014
Obec se nachází asi 5 km jižně od Přerova a je z něj dobře přístupná vlakem (směr Uherské Hradiště, Břeclav).
Jan Holeš, 22.9. 2006

historie

Obec se poprvé připomíná jako majetek olomoucké kapituly v r. 1131. Zdejší biskupští pronajímatelé zde postavili tvrz, poprvé uváděnou r. 1446. Po třicetileté válce zde byl postaven barokní zámek a u něj okrasný sad. Ten byl za Troyerů počátkem 19. století přeměněn na přírodně krajinářský park. Mezi držitele zámku patřili Petřvaldští z Petřvaldu, Žalkovští ze Žalkovic a hrabata Troyerové. Od těch zámek koupili Fürstenberkové. Poslední držitelky

kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Severní Morava, Svoboda, Praha 1983., 22.9. 2006

Přerov  (PR)
    Horní Moštěnice