Hrady.cz
Dvoukřídlá budova raně barokního zámku, vzniklého přestavbou got. tvrze vladyků z Březí ze 14. st. Ta byla opevněna Malovci v 15. st. a po r. 1561 upravena Černíny na renesanční zámek; dnešní podoba je výsledkem ditrichštejnské přestavby z r. 1698.
Severní průčelí zámku
Graficke pismenko Městečko Vlachovo Březí leží asi 20 km jižně od Strakonic a 8 km severozápadně od Prachatic, přímo na hlavní silnici č. 144. Areál bývalého dvora s budovou původní tvrze, přestavěnou na zámek, se nachází severozápadně nad náměstím a je běžně přístupný, samotná zámecká budova je však pro veřejnost uzavřena a v současnosti probíhá její dílčí rekonstrukce. Nedaleko se nachází přístupný židovský hřbitov a kostelík s křížovou cestou; v blízkém okolí lze z dochovaných panských sídel doporučit zajímavé tvrze v Budkově a Lipovicích.
Filip Matoušek, 3.10. 2006

Historie sídla
    Nejstarší feudální sídlo ve Vlachově Březí vzniklo zřejmě již ve 13. století, neboť roku 1274 jsou jako majitelé zdejšího samostatného zboží doloženi bratři Michal, Vchyna a Vernéř z Březí jako svědkové Vítka z Krumlova; stávalo zřejmě v místech dnešního zámku a pravděpodobně bylo jen dřevěné. Roku 1359 se připomínají Jan, Konrád a Ješek z Březí při osazení kněze Oldřicha k březskému a husineckému kostelu; poslední z tohoto vladyckého rodu

F. Kašička: Feudální sídlo ve Vlachově Březí a jeho stavební proměny (Sborník příspěvků z konference Dějiny staveb 2004, Plzeň 2005), 6.10. 2006
    Jaroslav Špiroch , 30.7. 2009