Moje místa 0
Na základech staršího gotického kostela vystavěn v první polovině 18. století nový kostel barokní. Upravován v 2. polovině 18. století.
Graficke pismenko Obec Lišany se nachází 5 km severně od Rakovníka při silnici č. 229 spojující Rakovník s Louny. Kostel Nanebevzetí Panny Marie najdeme na mírném návrší v centru obce na návsi.
Obcí vede cyklostezka 8168 z Lužné u Rakovníka do Kněževse. V nedaleké obci Lužná u Rakovníka, vzdálené 2,5 km východně od Lišan, se na nádraží nachází železniční muzeum s celou řadou historických lokomotiv.
V obci se narodil karikaturista, grafik a malíř Antonín Pelc (1895–1967) a na jeho rodném domě čp. 145 umístěna pamětní deska.

historie

První zmínka o obci Lišany pochází již z roku 1173. Na gotických základech původního kostela byl v první polovině 18. století postaven nový barokní kostel. Dostavěn byl roku 1728. Úpravami prošel ve 2. polovině 18. století.

popis

Jedná se o jednolodní stavbu. Presbytář trojboce uzavřený, sakristie polygonální v ose kostela. V západním průčelí kostela stojí chrámová věž. Zařízení kostela pochází většinou z 2. poloviny 18. století. Na hlavním oltáři je obraz Nanebevzetí Panny Marie od Josefa Huebera z roku 1763. Kazatelna, zpovědnice a boží hrob pocházejí z roku 1762.