Kaple Panny Marie v Hodoňovicích vybudovaná nákladem občanů okolních obcí v letech 1873 - 75. Novogotická stavba stojí na půdoryse křesťanského kříže. V r. 1885 kolem kaple vybudován nový hřbitov. Na počátku 21. stol. kaple rekonstruována.
Pohled na západní fasádu kaple
Graficke pismenko Nejdominantnější, a dalo by se říci i jedinou historickou stavbou v obci Hodoňovice je kaple zasvěcená Panně Marii. Hodoňovice se rozkládají na levém, moravském břehu řeky Ostravice, 3 km severně od Frýdlantu nad Ostravicí a necelých 8 km jižně od města Místku. V současnosti je obec necitlivě rozdělena na dvě části díky rychlostní silnici, která spojuje Frýdlant a Frýdek-Místek. Kaple Panny Marie se nachází ve svahu, na mírně vyvýšené plošině, vlastně původním říčním břehu řeky Ostravice, která však dnes teče o 500 m východněji. Kaple vystavěná v letech 1873 – 75 na půdoryse křesťanského kříže nese charakteristické prvky novogotického slohu. ...

Historie kaple Panny Marie v Hodoňovicích
    Kaple Panny Marie patří k nejstarším stavbám v obci. Díky finanční pomoci nejen obyvatel Hodoňovic, ale i sousední Bašky, Kunčiček, Frýdku i Místku a dalších, byla v období let 1873 – 1875 kaple postavena. Náklady na její stavbu činily celkem 5 970 zlatých a 73 krejcarů, což v době výstavby kaple představovalo poměrně vysokou částku. Přesně o deset let později, v roce 1885, byl u kaple zřízen hřbitov, který byl v roce 1910 a 2003 rozšířen. Na