Kostel sv. Jana Nepomuckého z r. 1759. Duchovní správa začala až v r. 1789. Fara vystavěna na místě fary z r. 1851. Prostá barokní stavba jejíž interiér je zařízen mobiliářem ze zrušených kostelů v době císaře Josefa II.
Vstupní, západní průčelí kostela
© Jan P. Štěpánek 09/2006
Graficke pismenko Nejdominantnější historickou stavbou v obci Čeladná, rozkládající se na úpatí překrásných beskydských vrcholů jakými jsou Smrk, Kněhyně či Skalka, je bezesporu římskokatolický kostel zasvěcený sv. Janu Nepomuckému. Návštěvník jej velmi snadno nalezne na severním okraji centra obce, při hlavní silnici z Frenštátu do Frýdlantu nad Ostravicí, která středem Čeladné prochází. Kolem budovy kostela se nachází ohrazený hřbitov (kolem silnice zdí). Samotná stavba kostela je vytvořena v jednoduchém, pozdně barokním slohu, kterou se doba, kdy panoval císař Josef II., vyznačovala. Tvoří jej jednolodnís tavba s ustoupeným polygonálně ukončeným presbyteriem. Vstupnímu, západnímu ...
Jan P. Štěpánek, materiály o obci Čeladná, 14.9. 2006

Historie kostela sv. Jana Nepomuckého
    Stavba kostela byla požehnána již v roce 1759 děkanem Ignácem Uhlířem, avšak duchovní správa kostela začala až v r. 1789. V roce 1851 byla postavena v sousedství farní budova, která sloužila až do r. 1991. Tehdy byla postavena novostavba moderně vyhlížející současné fary. Až v roce 1907 byl ustanoven pro obec Čeladnou a její kostel kaplan čili pomocný kněz, ale pro nedostatek místa nebydlel na faře. Ke kostelu bylo pro faráře na obživu

Jan P. Štěpánek s využitím materiálů o obci Čeladná, 14.9. 2006

Frýdek-Místek  (FM)