Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
hrad Komberk, Čeminy
Hrady.cz
Pozůstatky hradu založeného před r. 1313. Pobořen husity r. 1420 a obnoven Vilémem z Nečtin. Zřejmě za Gutštejnů r. 1478 při domácí válce vypálen a opuštěn, r. 1558 se uvádí jako pustý. Poté rozebírán na stavbu nedalekého stejnojmenného dvora.
Hrad se nalézá nedaleko Města Touškova, odkud k němu přes dvůr Komberk vede zelená turistická značka a pokračuje do Dolního Vlkýše.
7.7. 2002

historie

Na místě někdejšího hradu Komberka je dnes pastvina a sad. Někdejší hradiště je zcela zarostlé křovisky i ovocnými stromy a pokryto drnem, takže z hradu nejsou patrny již ani trosky. Pouze terénní vlny a otesaná skála dovolují částečně ověřit údaje starších autorů (A. Sedláček, G. Schmidt), kteří snad ještě viděli na Komberku zřetelnější pozůstatky hradu a o jejichž popis se musíme opírat. Cesta k hradu Komberku vedla po úbočí kopce ve směru od