Chrám vysvěcen 29. května 1939. Za druhé svět. války chrám přeměněn ve skladiště. Po osvobození vrácen pravoslavné obci a sloužil svému původnímu účelu. V roce 1950 se stal katedrálním chrámem. V letech 1985–1987 provedena generální oprava chrámu.
Katedrální chrám sv. Gorazda
© Ivo Rozehnal, 10/2011
Graficke pismenko V Olomouci se nalézá pro naše končiny celkem netypická stavba. Jedná se o budovu pravoslavného kostela sv. Gorazda. Kostel byl postaven v roce 1937, podle projektu Vsevolda Kolomackého. Bylo použito netradičního byzantského slohu.
IvoR 09/2006 -Podle Průvodce městem Olomoucí z r.1998, 8.9. 2006

historie

Pravoslavná církevní obec v Olomouci byla založena v roce 1924. První liturgii tu podle východního obřadu sloužil biskup Gorazd 5. července 1924. Tehdy ještě olomoucká pravoslavná obec neměla stálý církevní stánek, který se však rozhodla vybudovat. Z veřejných sbírek byl v r. 1937 biskupem Gorazdem vysvěcen základní kámen a stavba chrámu zahájena. Stavbu chrámu projektoval a vedl Vsevolod Kolomacký. 29. května 1939 byl chrám vysvěcen. Chrám je