Pozůstatky opevnění poddanského městečka, přihrazeného k sousednímu hradu, pozdější raně renesanční pevnosti. Zachovnány úseky hlavní hradby, Příhrádek a zejména dominanta města, Zelená brána s předbraním.
Brána do tzv. Přihrádku od zámku

Městské opevnění v Pardubicích

Graficke pismenko Nevelké městečko na soutoku Labe a Chrudimky bylo zřejmě ohrazeno až v průběhu 15. století. Z této doby patrně pocházejí zbytky hradební zdi o výšce cca 6,5 m, asi 1,3 m silné, s ochozem. Nacházejí se zejména na jižních hranicích parcel domů na jižní straně Pernštejnského náměstí. Poté, co město získali Pernštejnové, proběhla na přelomu 15. a 16. století (snad do roku 1511) zásadní změna opevnění: po celém obvodu byly před příkop staré hradby nasypány zemní valy s nárožními rondely. Na koruně valů stála hradba s podsebitím a několika baštami, vnější linii tvořila parkánová hradba a až 20 m široký příkop, postupně napájený soustavou ...
Ivan Grisa, dle K. Kuča, Města a městečka..., svazek 5, 23.11. 2008

brána, opevnění