Kostel byl vystavěn na místě starší budovy a to v letech 1590- 1598. V 18. století došlo k poboření bočních kaplí a v roce 1828 byla snížena hranolová věž. Po roce 1885 došlo ke zřícení klenby, která byla částčně obnovena v letech 1936-40
Pohled na kostel a děkanství od náměstí
Graficke pismenko Sobotka je malebné městečko v srdci Českého ráje. V okolí je mnoho historických památek, přírodních scenérií a dalších zajímavých míst. Kostel sv. Máří Magdaleny je díky svojí barvě fasády, která je bílá vidět do dalekého okolí. Mnoho kilometrů do dalekého okolí se pyšně vypíná zámek Humprecht a kousek od něho kostel. V okolí býval hřbitov, který byl zrušen.
Aleš Marek, 11.9. 2006

historie

Kostel byl vystavěn na místě starší církevní budovy v letech 1590–1596. Budova byla původně vystavěna jako pozdně gotická síňová stavba s kaplemi, nesoucími empory mezi opěráky samotné lodi. Jmenované kaple byly počátkem 18. století ubourány. Věž kostela byla snížena roku 1828. Po roce 1885 došlo ke zřícení klenby v lodi, která byla poté nahrazena dřevěným stropem. V letech 1936–40 byla zřícená klenba obnovena ze železobetonu. Budova je

Aleš Marek/ Umělecké památky Čech, svazek třetí., 11.9. 2006