Budova radnice s renesanční věží jejímž předchůdcem byl šenkovní dům z roku 1504.
Celkový pohled na budovu radnice
Graficke pismenko Budova radnice s renesanční věží tvoří výraznou dominantu Masarykova náměstí v Karviné-Fryštátě. Jejím předchůdcem je šenkovní dům z roku 1504, který byl městu odprodán za účelem zřízení radnice. V roce 1511 vypuknul požár při němž tato dřevěná budova vyhořela. Kolem roku 1520 byla postavena nová jednopatrová stavba se sedlovou střechou a průčelím do náměstí. Poté byla k této radnici v letech 1564-1569 přistavěna kamenná věž s ochozem a s cibulovou střechou. Po dalším prodělaném požáru, který vypuknul v roce 1823 byla věž v letech 1836 až 1837 během empírové přestavby radnice snížena a provizorně zastřešena. Teprve roku 1874 ...
Miroslav BITTER, 5.9. 2006

turistické

Ačkoliv bylo město Karviná poměrně dost postiženo dobou socialistického budování a likvidování historických památek, historický střed dnešní Karviné (respektive města Fryštátu) si dodnes zachoval mnoho ze své původní podoby včetně několika výrazných památek. Nejvýraznější čistě městskou architektonickou památkou je renesanční radnice s věží v jihovýchodním nároží Masarykova náměstí. Radice dodnes slouží městu, tentokrát jako sídlo magistrátu,