Kostel pocházející z r. 1309, byl původně zasvěcen sv. Michaelu Archanděli. Zpustošen požárem v roce 1765. Roku 1854 rozebrán a budován nový chrám podle projektu arch. Jana Aulegha. Dokončen 1861.
Smržice - kostel sv. Petra a Pavla
Pohled z farní uličky.
Graficke pismenko V poklidné hanácké obci Smržice stával kostel nejméně od roku 1309, tohoto roku je zmíněna zdejší fara. Víme jen, že byl 20 m dlouhý a 7 m široký, z kamene s klenutou lodí. Původně byl zasvěcen sv. Michaelu archandělovi. Roku 1617 je kostel zmiňován jako velmi zpustošený. Další zpráva o kostele ve Smržicích pochází z roku 1672 a je zvláštní zmínka, že kostel je zasvěcen apoštolům sv. Petrovi a Pavlovi a má dva boční oltáře. Kdy a jak došlo ke změně zasvěcení není známo. Kostel byl poničen a vykraden Švédy a musel být opětovně vysvěcen. Stalo se tak roku 1744. V roce 1750 započala vnitřní přestavba lodi. Bohužel další válečné ...
IvoR 09/2006 - podle www.dpv.cz a brožury Prostějovský vandr 2001-KČT Smržice, 4.9. 2006