Kostel v Mikulově nahradil roku 1770 staršího předchůdce, pocházejícího zřejmě ze 16. století. Jednoduchá pozdně barokní stavba stojí na severní straně náměstí, v současné době neslouží původnímu účelu.
Kostel od jihozápadu

Kostel svatého Mikuláše v Mikulově

Graficke pismenko Dnešní Mikulov vznikl zřejmě ve 14. století jako osada horníků původem ze Saska. Podle jejich původního bydliště nesl jméno Neuschellenberg (Nový Schellenberg). Kdy přesně zde vznikl kostel, není známo. Nejpozději se tak stalo v 16. století při přeměně osady na městečko. Kostel zřejmě utrpěl poškození za třicetileté války, opraven byl roku 1709.
Současná stavba pochází z roku 1770, zřejmě převzala část konstrukcí staršího kostela. Opravena byla roku 1809, po roce 1918 byl na jižní stěnu lodi osazen památník občanům Mikulova (Niklasbergu) padlým a zmizelým na bojištích I. světové války. Od roku 1945 kostel chátrá, v posledních desetiletích se nevyužívá k pravidelným bohoslužbám. Míra zachování vnitřního zařízení je neznámá.
Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., III. díl, Libri 1998, 28.7. 2010