kaple sv. Jana Křtitele

Panské Nové Dvory
Drobná kaple sv. Jana Křitele stojí v místech, kde byli na lípách popraveni dva pytláci, za svou krádež ryb z panských rybníků.
Celkový pohled na kapli a tři mladé lípy
© Jan P. Štěpánek 09/2006
Graficke pismenko Ukázku pevné víry a dobré paměti na dávnou nespravedlnost najdete v okrajové části města Frýdku, v místní části Panské Nové Dvory. Mluvím o drobné kapličce sv. Jana Křtitele, která v této klidné a takřka vesnické krajině stojí již od nepaměti. Podle vyprávění zdejšího rodáka, jehož rodina se již odedávna o kapličku a její údržbu stará, se k jejímu vzniku váže zajímavá pověst o popravě dvou pytláků, kteří se ve své chudobě rozhodli pytlačit na zdejších panských rybnících. Právě jako memento této události byla kaplička vystavěna. Ještě do nedávna kolem kapličky dožívaly lípy, které pamatují onu osudnou událost, a na nichž byla poprava ...

O založení kaple sv. Jana Křtitele
    Panské Nové Dvory byly založeny za účelem jakéhosi hospodářského zázemí frýdeckého panstva, kterému už přestaly postačovat tzv. staré dvory přímo při městě. Nové Dvory, kterým se začalo říkat i Panské, byly obydleny drobnými rolníky a zemědělci, kteří zde pracovali pro šlechtu z frýdeckého zámku. Pro velmi příhodnou polohu byly v těchto místech zakládány i panské rybníky. Stalo se však, že nastaly špatné roky, úroda žádná, a tak se lidé dali na

Jan P. Štěpánek dle vyprávění rodáků, 1.9. 2006

61-62 Ostravsko