Synagoga v Hartmanicích z r. 1883. Postupně od 30. let 20. stol začala chátrat, po roce 1989 měnila majitele a v roce 2006 byla zrekonstruovaná synagoga slavnostně otevřena díky občanské sdružení Památník Hartmanice.
Synagoga s rabínským domkem
Synagogu postavil stavitel Georg Beyvl, který dříve bydlel v sousedním domku. Později se odstěhovat a žili tam hartmaničtí rabíni.
Graficke pismenko Unikátní horská synagoga září jako perla v chátrajícím šumavském městečku Hartmanice. V nedávné době byla zrekonstruována, a pokud pojedete do Hartmanic ze Sušice přes Petrovice, nemůžete ji přehlédnout. Modrobílou fasádu krásně doplňuje šindelová krytina na střeše i na bočních fasádách. Je to nejvýše položená synagoga v ČR a je také jediná, která byla na Šumavě zachráněná a otevřená pro veřejnost.
Jana Klímová, 1.9. 2006

historie

Synagoga v Hartmanicích u Sušice byla vybudována v roce 1883 bývalou hartmanicko-kundratickou židovskou obcí. Měla pohnutou historii. Osud jí nedopřál ani půl století existence a již na sklonku 30.let jí hrozilo zničení, stejně jako ostatním synagogám. Naštěstí nebyla vypálena ani zbourána, ale byla přebudována na truhlářskou dílnu. V době totality sloužila už jen jako sklad pneumatik a v 80. letech jí hrozil zánik podruhé – zchátralá budova