Původní kostel zde stál snad již ve 12. stol. Byl však zničen a obnoven Petrem z Kravař ve 14. stol., ale husity opět zničen a na zbytcích zdiva obnoven v letech 1522 až 1535. I tento kostel byl zničen požárem. Dnešní kostel byl vysvěcen v roce 1703.
celkový pohled na areál farního kostela od jihu
© Jan P. Štěpánek 11/2009
Kostel Povýšení sv. Kříže se nachází v Kostelní ulici, v centru Prostějova, v těsném sousedství náměstí T.G. Masaryka

Kostel Povýšení sv. Kříže
    Přesné datum založení kostela není známo, pravděpodobně byl založen před rokem 1200. Později zde byl zřízen augustiánský klášter. Původní kostelík sv. Kříže byl patrně součástí zdejší tvrze. Ta byla pravděpodobně zničena za válek moravských markrabat. Z této tvrze má pocházet část věže zvonice, zvaná Zelená, která je jednou z dominant města. Její dispozice mezi kostelem a Starou radnicí tomu odpovídá. Kostel obnovil Petr z Kravař, který na konci

IvoR 08/2006 - podle knihy Prostějov(1989) a www.dpv.cz, 31.8. 2006