hrad Sobín

Starý zámek u Rynholce
Zbytky zřejmě strážního hrádku (dle některých odborníků spíše tvrze) nejasného původu. A. Sedláček uvádí pověst, že Sobín bylo sídlo loupeživých rytířů – kouzelníků, kteří zde měli velikou knihovnu, z níž snad pochází Stochovský misál.
Tvrz Sobín
Zbytky valů a příkopů na jihovýchodě tvrziště
Graficke pismenko Sobín u Rynholce patří mezi ty hrádky, o nichž často netuší ani místní obyvatelé. Pokud se ho vydáte hledat autem, po projetí obcí Lány pokračujte další cca 1 km směrem na Nový Dvůr a Křivoklát a pak odbočte doprava na Rynholec. Před ním, cca 1 km po odbočení (až za velkými budovami po pravé ruce), naleznete výraznou polní cestu odbočující opět doprava, ze stran zarostlou keři a stromy.
Zde zaparkujte a vydejte se po cestě asi 400 metrů. Přejděte pole doleva k lesu, směrem k jeho výběžku přibližujícímu se k naší polní cestě. V tomto výběžku lesa naleznete stopy po hradu Sobín u Rynholce.
Hrádek není rozlohou zcela zanedbatelný, zbyly po něm ale jen terénní nerovnosti.
Pro pěší turisty se nabízí procházka z nedalekých Lán, kam směřuje zmíněná polní cesta (končí v SZ části Lán).
Jan Kořán, 29.8. 2006

Sobín - Starý Zámek
    O hradu ležícím na důležité cestě z Rakovníka do Prahy se nezachovaly žádné historické zprávy. Archeologické nálezy dokládají jeho existenci v 15. století. Jednodílná dispozice vykazuje velmi pravidelný, obdélný obrys. Na jihu, východě a kupodivu i na východní polovině severní strany nad prudkým svahem ji vymezuje mohutný příkop, před nímž se nacházel val. Na západní straně opevnění zcela zaniklo, nejspíše v souvislosti se zemědělským

Durdík, Tomáš: Il. encyklopedie českých hradů, Libri Praha 2000, 29.8. 2006

Časová osa