Dva dvorce odkryté archeologickým výzkumem v letech 1921–1937 J. Petříkem a v roce 1956 A. Hejnou. Menší z nich rodiště a sídlo Jana Žižky pozdějšího husitského hejtmana a vojevůdce, který nebyl nikdy poražen.
Graficke pismenko Nejpozději počátkem 14. století zde byly zde založeny dva dvorce. První z nich – zvaný Žižkův – se zmiňuje v roce 1378, kdy ho prodává Jan Žižka Vilému Puckovi z Trumaně. Druhý – zvaný Mikšův – se v roce 1381 stává majetkem Peška z Trocnova, příbuzného Jana Žižky. Oba dvorce v rozmezí let 1399–1425 získávají páni z Dvorce. Poslední představitel tohoto rodu Oldřich z Dvorce prodává oba dvorce v roce 1484 augustiniánskému klášteru v Borovanech. Ten je vlastní do svého zániku v roce 1579, poté dvorce přecházejí do vlastnictví Rožmberků. V roce 1661, kdy byl obnoven borovanský klášter, se dvorce stávají opět jeho majetkem a v ...
Petr Nožička, čerpáno z: Kol. autorů: Encyklopedie českých tvrzí III, Argo Praha 2005, 18.7. 2010