Moje místa 0
Výrazné terénní pozůstatky tvrze v jihovýchodní části obce. Dochován pahorek s plochou jádra 20 x 20m. Založena patrně před rokem 1359 Vojslavem ze Zbyslavic. Tvrz nepřežila konec 16. století.
Pohled na tvrziště od ssv.
© Jan P. Štěpánek 04/2006
Graficke pismenko V nádherné krajině pomalu se zvedajících Oderských vrchů, asi 4,5 km zsz od města Klimkovic, rozprostírá se na táhlém hřebeni mezi hlubokými údolími říček Polančice a Seziny obec Zbyslavice. Obec nikterak nevyčnívá z průměru okolních obcí, má však jedno velmi zajímavé místo, o kterém však ani mnoho místních obyvatel netuší – výrazné terénní pozůstatky zbyslavické tvrze. Tvrz si zde vystavěli v polovině 14. století držitelé zdejšího alodního statku. Ve dvacátých letech 20. století zde provedl ing. Gustav Stumpf zjišťovací archeologický průzkum, při kterém byla nalezena řada železných předmětů a úlomků středověké keramiky datované do období 14. - 16. století. ...

Historie tvrze
    Již k roku 1357 je ve Zbyslavicích uváděn Vojslav ze Zbyslavic - purkrabí na hradě Hradci u Opavy. Jmenovaný zřejmě někdy před rokem 1359 zde nechává vybudovat tvrz. Roku 1377, při dělení Opavska, připadly Zbyslavice k dílu knížat Václava a Přemka. V této době je zde uváděn Ješek z Klimkovic, který držel i část Olbramic. Roku 1407 zde sedí Bedřich ze Zbyslavic. Po Bedřichovi je zde v letech 1413 - 1414 nějaký Myslibor ze Zbyslavic. Od roku 1429

Jan P. Štěpánek podle Šlechtická sídla na Novojičínsku (J. Tichánek, Z. Šerý, 2003), 28.8. 2006
    Popis tvrze
    Místo tvrze se nachází asi 300 m jižně od centra obce, na mírném spočinku, který jen na krátký úsek přerušuje táhlý svah od hřebene při centru obce, až k údolí říčky Seziny. Právě tento spočinek, od nějž svahy prudce spadají do údolí, byl využit pro stavbu zdejšího feudálního sídla. Obloukem mohutného příkopu byl zbytek prostoru vydělen od stoupajícího terénu k obci. Materiál získaný vyhloubením příkopu byl navršen do tehdy již chráněné zadní