Moje místa 0
Původní budova báňského úřadu z konce 16. století. Z té doby pochází jeho renesanční podoba. Později rychta. Roku 1772 sídlo Vrchního báňského úřadu. Restaurován r. 1973. V současné době slouží jako obecní úřad.
Purkmistrovský dům v Rudolfově u Českých Budějovic
Pohled od severovýchodu
© Pavel Vítek 01/2006
Graficke pismenko Rudolfov leží 5 km východně od středu Českých Budějovic. První písemná zmínka o těžbě stříbra v okolí Rudolfova, původní název byl Velké Hory, pochází z r. 1385, k intenzivní báňské činnosti však došlo až ve 2. pol. 16. století, hlavně pak za císaře Rudolfa II. Rudolfov se ve své době zařadil vedle Jáchymova a Kutné Hory k nejvýznamnějším horním městům v Čechách. Hlavně se zde těžilo stříbro, ale i zlato. Úspěšné období ocenil r. 1585 Rudolf II. výsadní listinou, podle níž se hornické sídlo stalo svobodným horním městem. Jednou z dominant města je původní budova někdejšího báňského úřadu, který byl vystavěn po povýšení města na svobodné horní ...