Nad jižním okrajem obce se vytvořil vlivem eroze ve sprašových vrstvách až 16 m hluboký zářez – sprašová rokle. Žije tu teplomilný hmyz a zajímavé druhy měkkýšů, na okrajích se dochovaly ostrůvky černozemní stepní vegetace.
Sprašová rokle
Graficke pismenko V poněkud fádní rovinaté a na první pohled turisticky nepříliš zajímavé krajině západně od Kralup nad Vltavou se ukrývá pozoruhodná geologická zajímavost ze čtvrtohor – Sprašová rokle u Zeměch. Nad jižním okrajem obce se v místech bývalé úvozové cesty vytvořil vlivem eroze v silných sprašových vrstvách až 16 m hluboký zářez – sprašová rokle. V kolmých stěnách je zapsán geologický kalendář naší Země. Spraš se zde ukládala asi 200 000 let a střídání dob ledových a meziledových je zde patrné v podobě světlých a tmavých pruhů půdy. Žije tu teplomilný hmyz a zajímavé druhy měkkýšů, na okrajích se dochovaly ostrůvky černozemní stepní vegetace ...
Kartografie Praha a Soukup & David : 666 přírodních krás České republiky. Stupka, Josef : Kralupy nad Vltavou, městské části a blízké okolí v minulosti a ve vzpomínkách, 27.8. 2006